הגבלות על רשת האינטרנט במדינות ערב
עולם הסייבר הוא עולם רחב ידיים. והפעם הגבלות על רשת האינטרנט במדינות ערב.
אינטרנט חופשי ? ללא הגבלות שלטוניות ? העדר צנזורה על אתרי אינטרנט ? אינטרנט קפה שלא נסגר על ידי הממשל ? מובן מאליו, לא ? לנו כן, עבור חלק ממדינות העולם ואלו הנמצאות במזרח התיכון ובעולם האסלאמי, לא בהכרח.
במחצית דצמבר 2014 פורסם כי הממשל הסעודי סגר במהלך שנת 2014 10,117 חשבונות טוויטר בשל "הפרות דתיות", תוך מעצר מספר מבעלי החשבונות.
באיראן קיימת התנכלות שלטונית רחבת היקף מזה שנים לתקשורת באשר היא ובכלל זה לאינטרנט ולמשתמשים בו. במסגרת זו דווח בנובמבר 2014 על איום בהוצאתו להורג של משתמש פייסבוק שהעליב את הנביא לאחר שיצר באוגוסט 2012 עמוד פייסבוק בו מתח ביקורת על המשטר כאחראי על הבעיות החברתיות, כלכליות ופוליטיות של המדינה.
זאת לצד הנחיה משפטית לסגירת אפליקציות תקשורת במדינה דוגמת WhatsApp ודומות לה. אך לא רק האינטרנט סובל מנחת השלטון, כחלק מהפעילות הכללית נגד התקשורת במדינה, דווח על הרס 6,000 צלחות לוויין על ידי אנשי דת בעיר שיראז ומעצר 21 סוחרי צלחות אלו בטהראן הבירה.
גם מזרחה משם, בקזחסטאן המצב קשה. מדינה זו מגבילה מזה שנים את האינטרנט בתחומה ובכלל זה התקנה כי אתרים קזאחיים יחוייבו להיות מופעלים משרתים מקומיים.
במסגרת זו הודיע התובע הכללי במדינה כי למעלה מ-100 אלף אתרי אינטרנט מנוטרים במדינה וכתוצאה מכך הוגדרו 703 אתרים כבלתי חוקיים על ידי מערכת המשפט במדינה וזאת "במטרה להלחם בקיצוניות הדתית והטרור ב-2014".
וקרוב יותר אלינו, תורכיה, הידועה כמדינה המגבילה מזה שנים את האינטרנט והרשתות החברתיות, ואינה נרתעת גם מחסימתן של אלו הפופולריות דוגמת יוטיוב וטוויטר ואף לפרקי זמן ארוכים. צעדים שזוכים למחאה מקוונת ערה מצד משתמשי האינטרנט במדינה.
בינואר 2014 דווח על כוונת הממשל להגיש הצעת חוק לחסום אתרי אינטרנט הנחשבים לא ראויים תוך 48 שעות, שינויים שאושרו בפרלמנט כעבור כחודש. בהמשך לכך, בינואר 2015, דווח על חקיקה נוספת אשר תאפשר לממשלה לסגור זמנית אתרי אינטרנט תוך ארבע שעות ולהכריח את Twitter לחסום חשבונות של "מדליפים אנונימיים".
החוק המוצע, אשר נדון בוועדה הפרלמנטרית, יאפשר לשרים להורות על הגבלת הגישה "לכל אתר הנחשב כמאיים על החיים, הסדר הציבורי, או זכויות האדם והחופש באמצעות ביצוע פשע".עם זאת, שר התקשורת הוסיף השר כי השימוש בצעדים אלו יעשה רק בשעת חרום.
אינטרנט חופשי ? מסתבר כי לא בכל מקום זהו דבר מובן מאליו.