פרופ' רון אוסלנדר – לידה מוקדמת: סיבות, סיכונים ודרכי טיפול
6 עד 7 אחוזים מכלל הלידות בישראל הן לידות מוקדמות שעלולות לסכן את האם והעובר גם יחדיו מעקב ואבחון נכונים יכולים למנוע בחלק מהמקרים את הלידה המוקדמת. פרופסור רון אוסלנדר, מנהל מחלקת נשים בבית החולים כרמל, מסביר לנו מהי לידה מוקדמת ומה אפשר לעשות מרגע שהיא מתחילה.
"משך היריון תקין הוא בן 37 ל-42 שבועות", אומר הפרופסור. "וזה בהתחשב ביום הראשון של הווסת האחרונה. צריך שלאישה יהיה מחזור של 28 יום בין הווסת האחרונה לבין הווסת הבאה אחריה ואז ההנחה היא שזמן הביוץ וההפריה הוא ביום ה-14 למחזור".
אבל זה לא תמיד כך. חלק גדול מהנשים סובלות ממחזורים שאינם סדירים. "ברגע שהמחזור איננו סדיר, הקביעה של גיל היריון לפי ווסת אחרונה היא קביעה לא מדויקת ולצורך זה צריך להשתמש בבדיקת אולטרה סאונד". הבדיקה צריכה להתבצע בטרימסטר הראשון להריון. ככל שהבדיקות הן מאוחרות יותר, כך הדיוק בהערכת גיל ההיריון הוא נמוך יותר.
הפרופסור מרגיע – לא כל מקרה של צירים מוקדמים מוביל בהכרח ללידה מוקדמת. "נשים רבות סובלות מצירים שאינם גורמים לפתיחת צוואר וללידה. כדי להגדיר צירים שמסכנים בלידה מוקדמת צריך להתלוות לזה פתיחת צוואר הרחם".
מה שכן, לדברי הפרופסור אין דרך למנוע לידה מוקדמת מרגע שהיא מתחילה. "למעשה הדרך היחידה היא לדחות מעט את הלידה המוקדמת. כלומר אנחנו יכולים לדחות אותה ב-24, 48 שעות, שזה זמן טוב לנו כדי לתת תרופות שמבשילות את הריאות של העובר ומקטינות את הסיכוי לפגיעה מוחית עקב פגות קשה, אבל מעבר לזה, ברגע שמתרחשת הלידה, קשה מאוד לעצור אותה".