מעורבותו של קיסינג'ר במהלך מלחמת יום הכיפורים
הפרק הרביעי בתחקיר על מעורבותו של מזכיר המדינה האמריקאי ב-1973
חושף גילויים מפתיעים על "הידיד" של ישראל בוושינגטון
מאת ד"ר רמי רום וד"ר אמיר גילת
פרוטוקול שיחות חשאיות בין מזכיר המדינה האמריקאי הנרי קיסינג'ר ובין והיועץ לבטחון לאומי של מצרים, חאפז אסמעיל, מגלה שערב מלחמת יום הכיפורים,
ואף קודם לכן, התקיים ערוץ תקשורת חשאי בין השניים. באמצעות ערוץ זה נעשה תאום עמדות ופעולות ערב המלחמה, ואף במהלכה.
בפגישה חשאית שנערכה ביניהם בפריס ב-20 במאי 1973, העביר אסמעיל לקיסינג'ר מסר חד משמעי וברור שהמצרים מתוסכלים מאי ההתקדמות במו"מ המדיני וכי הם אינם מאמינים שישראל רוצה שלום ומוכנה להתחייב על נכונותה לחזור לקוי 67'. אסמעיל אמר שלמצרים אין ברירה אלא ללכת לפעולה צבאית. בפגישה של קיסינג'ר עם אסמעיל הוא הציע לו שערוץ השיחות החשאי ביניהם לא יפגע גם במקרה שמצרים תחליט על פעולה צבאית נגד ישראל.
בפגישה שקיים קיסינג'ר לאחר מספר ימים עם שמחה דיניץ, שגריר ישראל בארה"ב, עדכן קיסינג'ר את דיניץ לגבי הפגישה עם אסמעיל, אך העביר לו מסר הפוך לחלוטין מהדברים ששמע מאסמעיל. "המצרים בכל מקרה אינם מתכוונים לנקוט בשום פעולה צבאית בזמן הקרוב", אמר קיסינג'ר לדיניץ.
באותו יום שלח קיסינג'ר תזכיר לנשיא ניקסון ובו עדכן אותו על פגישתו החשאית עם אסמעיל. באותו עדכון חסר העדכון על הצעת ההבנה שהציע קיסינג'ר לאסמעיל.
ואמנם, ההבנה שהציע קיסינג'ר לאסמעיל התקיימה במלואה, כפי שמעידה ההודעה הבאה של קיסינג'ר לאסמעיל במהלך השבוע השני למלחמת יוכ"פ, ועדיין בשיאה של המלחמה).
בהודעה ששלח קיסינג'ר לאיסמעיל תוך הלחימה הוא השתמש בביטוי מוזר והבהיר שהאמריקאים עושים את ה"מאמץ האבסולוטי המינימלי" במשבר הנוכחי, וזאת גם לנוכח הלחץ הציבורי על הממשל. זו אמירה מצמררת במיוחד לנוכח ההתרחשויות. ההודעה נשלחה ב-9 באוקטובר, יומה השלישי של המלחמה. צבאות מצרים וסוריה פרצו את גבולות המדינה ולישראל כבר היו כאלף הרוגים ישראלים בשתי החזיתות. ישראל שוועה לסיוע אמריקאי שקיסינג'ר עצר בנחישות, כשבמקביל הוא מבהיר לאיסמעיל שהוא עושה את "המאמץ המינימלי האפשרי".
האם כך נוהג מזכיר המדינה של הידידה הגדולה של ישראל בעיצומה של המלחמה, ועוד משתף בסוד הענין את מדינת האויב הנלחמת באותן שעות בישראל?
בהודעה הבאה הבהיר קיסינג'ר לאיסמעיל שהתגובה של ארה"ב מאוד מאופקת ביחס למשבר הנוכחי במזרח התיכון. הוא אומר שאיסמעיל מודע לכך שארה"ב לא העבירה ביקורת בינלאומית על הפעולות של הערבים ואף לא שלחה סיוע צבאי לישראל, וזאת למרות הדרישות האינטנסיביות הישראליות לעזרה ולמרות שבכל אותו זמן ידע שהרוסים מספקים נשק למצרים ולסורים ברכבת אווירית רוסית.
בהמשך ההודעה התנצל קיסינג'ר בפני אסמעיל על כך שרכבת אוירית אמריקאית התחילה לפעול לעזרת ישראל. הוא תרץ זאת בכך שהמצרים עצמםדחו את הצעתו להפסקת אש ב-11 באוקטובר, למרות שישראל נענתה להצעה תחת הלחץ הכבד שהפעיל עליה קיסינגר במשך יומיים.
קיסינג'ר חתם את ההודעה באמרו שארה"ב תעשה מאמץ להגיע להסכם שלום, צודק ויציב לאחר שהמצרים יסכימו להפסקת אש. הוא הביע תקווה שהדברים לא יפגעו בערוץ החשאי והישיר שלהם.
בהערת סוגריים, יצויין שהרכבת האוירית האמריקאית הופעלה בניגוד לרצונו של קיסינג'ר על פי החלטתו של נשיא ארה"ב, ריצ'רד ניקסון, בעקבות פנייה ישירה ונואשת של ראש הממשלה גולדה מאיר.
על פי מאמר של סלים יעקוב, עוד לפני המלחמה, העביר קיסינג'ר בערוץ השיחות החשאי, מסר לסאדאת – לפיו אינו יכול לבוא בתביעות במשא ומתןכצד מובס, וכל עוד הסטטוס קוו הצבאי נשמר ארה"ב לא תוכל לסייע לו. כלומר, קיסינג'ר לא רק שסייע לסאדאת לפני המלחמה בעצירת מכת המנע וגיוס מילואים של ישראל, ובמהלך המלחמה על ידי מניעת אספקה צבאית לישראל- אלא (שעל פי דברי סאדאת) יעץ לו קיסינג'ר לשנות את הסטטוס קוו הצבאי עם ישראל כדי שארה"ב תוכל לסייע לו.
האם קיסינג'ר נתן אור ירוק לסאדאת באמצעות איסמעיל לפתוח בפעולה צבאית נגד ישראל, תוך הבטחה שהיחסים החדשים הנרקמים בין ארה"ב ומצרים לא ייפגעו?
הדברים נאמרו במהלך משא ומתן מדיני חשאי בין הצדדים במאי 73' בתיווכו של קיסינג'ר ובשיתוף ישראל, שקיבלה ממנו דיווחים על השיחות החשאיות.
האם לא ניתן היה לצפות מקיסינג'ר לאמירה הפוכה לחלוטין, ודומה יותר להוראות שנתן קיסינג'ר למנהיגי ישראל? האם לא ראוי היה שיזהיר את סאדאת לבל יעז לפתוח ראשון באש נגד ישראל? האם לא צריך היה להזהירו שאם יעשה כן, הרי שלא הנשיא ניקסון, לא קיסינג'ר ולא אף גורם אחר בממשל האמריקאי יהיה מוכן להמשיך ולדבר עמו?
יש לזכור שההבנה בין קיסינג'ר לאיסמעיל שהושגה בפריס ב-20 במאי נשמרה במלואה תוך כדי המלחמה וגם לאחר המלחמה. ארה"ב לא "התחשבנה" עם המצרים על הפתיחה במלחמה "בהפתעה", נגד בת בריתה -ישראל, וזאת ללא ידיעת האמריקאים (פרט לקיסינג'ר) ותוך כדי ניהול משא ומתן מדיני חשאי. ארה"ב גם לא הפעילה שום סנקציה כנגד מצרים בשל מלחמת יום כיפור.
מה שקשה לעיכול בהודעות של קיסינג'ר לאיסמעיל הוא הפעולה של קיסינג'ר נגד ישראל תוך כדי המלחמה, בעת שישראל נמצאת תחת מתקפה מסיבית של שני צבאות ערביים גדולים ומחומשים, שנהנו מתמיכה מסיבית ורכבת סיוע אוירי של מעצמת העל הרוסית כשמהצד השני מונע קיסינג'ר סיוע צבאי חיוני מישראל נגד דעת הקהל בארה"ב, ואף מיידע על כך את המצרים.