"אום אל פחם: המדינה איבדה שליטה"
"אום אל פחם: המדינה איבדה שליטה"
לא בכל יום זוכה העיר אום אל פחם לכפולת עמודים בעיתון הנפוץ במדינה. היום היא זכתה לכבוד זה בעקבות הרצח של מוחמד בורגול, תושב העיר. "ידיעות אחרונות" הקדיש שני עמודים שלמים לסיקור נרחב לרצח של בורגל ולאירועים החמורים שהתפתחו בעקבותיו.[1]
הרצח של בורגול היה הרצח ה-120 שארע מתחילת השנה במגזר הערבי. מעבר למספר הסמלי, שיקף הרצח את המתרחש בחברה הערבית. "את המתח ברחובות אום אל פאחם אפשר לחתוך בסכין. הסכסוך בין שתי המשפחות שעקבותיו ככל הנראה נרצח ביום חמישי האחרון מוחמד בורגול (33) גרם לעימותים קשים ביותר", כתבו העתונאים חסן שעלאן ומאיר תורג'מן בפתח הכתבה. שלהם שתארה את האירוע. "ברחבי העיר נשמעו צרורות ירי שנורו ע"י משפחתו של בורגול בתגובה לרצח וכן הוצתו ארבעה בתים ושלוש מכוניות השייכים למשפחה שאתה היה מסוכסך".
בכתבה צוין שלא מעט מבני המגזר זעמו על הציוץ של השר לביטחון פנים עומר בר לב שבו הודיע שפנה לראש עיריית אום אל פאחם כדי לדעת אם ישנן דרכים נוספות להרגעת הרוחות ונענה כי ועדת הסולחה המקומית נכנסה לתמונה. ראשי הציבור הערבי סברו כי השר לא צריך לשאול את ראשי הרשויות מה לעשות, אלא לפעול בעצמו ולעשות את שנדרש להשבת השקט.
הרצח של בורגול לא היה האירוע החמור היחיד בעיר בסוף השבוע. תושב אום אל פאחם, פתחי ג'בארין (30) נורה ע"י שני לוחמי מג"ב. הם טענו כי הוא פרץ מחסום וניסה לדרוס אותם. נראה שג'בארין וצעיר נוסף שהיה עמו ניסו להגיע לבתי משפחתו שהוצתו במסגרת הסכסוך.
האווירה בעיר קשה וטעונה. חסן שעלאן שהביא דיווח על המתרחש בעיר פרסם את רשמיו תחת הכותרת: "עיר אבודה".[2]
תושבת המקום שבנה נרצח השנה סיפרה בכאב: "מאז שבני נרצח לא דברתי מילה כי אני חוששת שירצחו גם אותי. נשארנו לבד. אף אחד מהמנהיגים לא הגיעו לבקר או לשמוע אותנו. אם בני היה בן למשפחה עשירה או מוכרת כולם היו מגיעים, אבל לצערי הם מפלים. הם חלק מהכישלון למיגור הפשיעה. היום כל רצח עובר בשקט כאילו מי שנרצח הוא לא בן אדם.
מאז תחילת השנה נרצחו באום אל פחם תשעה מתושבי העיר- מוחמד נאסר ג'עו (ב-22.1), מחמד כיואן (19.5), טארק ג'עו (21.5), מוחמד תופיק בוב (24.5), מוסטפא בדראן (25.5), ג'אנם ג'בארין (11.10), חליל ג'עו (19.10), עמרו מקלד (22.10) ומוחמד בורגול (2.12). אף אחד ממקרים אלה לא פוענח.
שעלאן כתב שלתושבי אום אל פאחם ביקורת קשה על המשטרה. "אנחנו התרענו על הסכנה הנשקפת, כולל לגבי הסכסוך שגרם לרצח האחרון של מוחמד בורגול, אבל כלום לא נעשה. הכתובת היתה על הקיר", זעם פארוק ג'בארין, חבר מועצת עיריית אום אל פחם וחבר ועדות הסולחה.
האירועים האחרונים פורסמו ב"ידיעות אחרונות" תחת הכותרת "מהומות אום אל פחם: המדינה איבדה שליטה", שביטאה בפני הציבור הישראלי את המתרחש באזור.
על הבלוג:
האזור המרתק של וואדי ערה מהווה מיקרוקוסמוס של יחסי יהודים וערבים בישראל. הוא גם בבואה למתרחש בחברה הערבית בישראל ומקרה בוחן להשתקפותה בתקשורת הישראלית. "מסע בוואדי ערה" משקף לקהל דובר העברית את המתרחש באזור
[1] חסן שעלאן ומאיר תורג'מן, "מהומות אום אל פאחם: המדינה איבדה שליטה", ידיעות אחרונות,5.12.21
[2] חסן שעלאן, "עיר אבודה", ידיעות אחרונות, 5.12.21